Отговорът на въпроса как да се отървем от огромните количества пластмаса

...
Отговорът на въпроса как да се отървем от огромните количества пластмаса
Коментари Харесай

Как да се отървем от пластмасата? Решението може да се крие в стомасите на кравите |

Отговорът на въпроса по какъв начин да се отървем от огромните количества пластмаса може да се крие в стомасите на кравите.

Оказа се, че микроби в стомасите им могат да разградят някои типове пластмаса, в това число полиетилен терефталат (PET). Той се употребява в бутилките за безалкохолни питиета, опаковки за храни и синтетични тъкани.

Учените откриват тези микроби в течност, извлечена от търбуха - най-голямото поделение на стомаха на преживните животни. Това са копитните животни като говеда и овце, които разчитат на микроорганизми, подпомагащи разграждането на грубата растителност, с която се хранят. Търбухът работи като развъдник за тези микроби, които смилат или ферментират храните, употребявани от говедата или други преживни животни.

Изследователите от Университета в Минесота допускат, че някои микроби от търбуха на кравите, би трябвало да могат да усвояват полиестери - субстанции, чиито съставни молекули са свързани от по този начин наречените естерни групи.

При растителноядния си хранителен режим говедата употребяват натурален полиестер, създаван от растенията, наименуван кутин. Като синтетичен полиестер, PET има сходна химическа конструкция на това естествено вещество. Кутинът съставлява по-голямата част от кутикулата - външния восъчен пласт на растителните клетъчни стени и може да бъде открит в обилие в корите на доматите и ябълките, споделя съавтора на изследванто Дорис Рибич (Doris Ribitsch) академик от Университета по науки за естествените запаси и живота във Виена.

„ Когато плесенните или бактериите желаят да обхванат в такива плодове, те създават ензими, които са в положение да разцепят този кутин “, да разрушат химичните връзки във веществото, сподели Рибич. Клас ензими, наречени кутинази, могат да хидролизират кутина, което значи да осъществят химическа реакция, при която да разградят веществото на съставните му елементи.

Рибич и сътрудниците й са изолирали такива ензими от микроби и преди и са разкрили, че кравите може да са източник на сходни микроорганизми, които разграждат полиестери.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР